Samesystrar

Elefanten i rummet

October 28, 2020

"Du same? Men du ser inte ut som en same!" Hur ser en same ut då och hur vet man om man är same? Kommer den samiska identiteten med blod eller med miljö? Finns det klasskillnader samer emellan? Vad är en "halv same" och kan man vara t.ex. både same och svensk och fortfarande vara hel som individ? Och hur är en "riktig same" egentligen? 

Allt detta och säkert mycket mer pratar jag och min sydsamiska gäst Ina Omma, om i klassisk samesysteranda. Vi öppnar båda upp och delar sårbart och ärligt i de här frågorna som man generellt sett kanske inte törs prata högt om. Om ´elefanten i rummet´, som uppenbara och tabubelagda, svåra och känsliga ämnen brukar kunna kallas. Ina bestämde sig för en tid sedan att börja prata högt om just de här sakerna, för vem skulle annars göra det? I en tid av ökad rasism och hat, men även ökat intresse för ursprung och samisk identitet så väljer hon att sätta ord på det som många av oss tänker och funderar på. En gång för alla förklaras även varför man aldrig ska säga l*pp till en same och även om vi båda känner starkt obehag att faktiskt ta det ordet i våra munnar, så väljer vi att göra det för ett gott ändamål. 

Följ gärna Samesystrar på Instagram och Facebook, och dela, gilla och sprid avsnittet och podden om du gillar den! Ju fler lyssnare, desto bättre! 

Nästa avsnitt kommer onsdag 11/11

Podbean App

Play this podcast on Podbean App